Biała kiełbasa w warzywach leny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju.
Do rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę, dodajemy łyżkę masła. Cebula ma nam się zarumienić.
W tym czasie obieramy i kroimy w talarki marchewkę (możemy ją także „potraktować” obieraczką
do warzyw, by wyszły nam długie i cienkie paseczki).
Marchewkę dodajemy do cebuli.
Podlewamy całość ok ½ szklanki wody i dodajemy „Maggi” (ja daje dość sporo, ok. 7 potrząśnięć
buteleczką), dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Zdejmujemy pokrywkę.
Z cebuli powinien robić się nam sosik, a marchewka powinna być miękka.
2.Kroimy kiełbaski (wzdłuż i w poprzek - jeśli kiełbasa jest duża wychodzi 6 cząstek z jednej).
Dodajemy kiełbasy do warzyw, mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (nie żałować!
) i majerankiem.
Dolewamy resztę wody i jeszcze trochę „Maggi” na kiełbaski.
Przykrywamy i dusimy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Porady
Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką na obiad.
Komentarze