Biała kiełbasa w warzywach Leny

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis wymyśliłam sama chcąc urozmaicić smażoną białą kiełbasę, którą często przyrządzam. Proste, ale bardzo smaczne danie.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 białe kiełbasky parzone
    3 marchewki
    2 duże (3 małe cebule)
    Przyprawa w płynie „Maggi”
    pieprz, majeranek
    łyżka masła
    2 łyżki oleju
    szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa w warzywach leny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie warzyw 1. Cebulę kroimy w plasterki lub półksiężyce.
    Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju.
    Do rozgrzanego oleju wrzucamy cebulę, dodajemy łyżkę masła. Cebula ma nam się zarumienić.
    W tym czasie obieramy i kroimy w talarki marchewkę (możemy ją także „potraktować” obieraczką
    do warzyw, by wyszły nam długie i cienkie paseczki).
    Marchewkę dodajemy do cebuli.
    Podlewamy całość ok ½ szklanki wody i dodajemy „Maggi” (ja daje dość sporo, ok. 7 potrząśnięć
    buteleczką), dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
    Zdejmujemy pokrywkę.
    Z cebuli powinien robić się nam sosik, a marchewka powinna być miękka.
  • Dodajemy kiełbasę 2. Kroimy kiełbaski (wzdłuż i w poprzek - jeśli kiełbasa jest duża wychodzi 6 cząstek z jednej).
    Dodajemy kiełbasy do warzyw, mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (nie żałować!
    ) i majerankiem.
    Dolewamy resztę wody i jeszcze trochę „Maggi” na kiełbaski.
    Przykrywamy i dusimy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając.

Porady

Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką na obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Marchewka

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować