Biała kiełbasa w sosie polskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka potrawa, dla osób, które mają mało czasu na przyrządzanie obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dkg białej surowej kiełbasy
    sos
    500 ml jasnego piwa
    125 ml wody
    8 dkg tłuszczu
    8 dkg cebuli
    1,5 dkg cukru
    1dkg mąki
    sól

Biała kiełbasa w sosie polskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę włożyć do garnka, zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną cebulę, gotować pod przykryciem około 20 minut.
    Kiełbasę wyjąć
  • 2. Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy, dodać przetartą cebulę i pozostałe produkty.
  • 3. Cukier kryształ wsypać do rondelka i smażyć, aż się zrumieni na ciemnozłoty kolor, mieszać, aby się nie przypalił. Po zestawieniu z ognia, dodać tyle wody, ile jest potrzebne do sporządzonej potrawy.
    Karmel wlać do sosu, zagotować, doprawić solą.
    Kiełbasę pokroić w ukośne plastry.
    Podawać z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy