Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przed nami Wielki Tydzień, a ja już dziś polecam Wam białą kiełbasę na świąteczny stół

  • 15 min

Składniki:

  • 5 białych kiełbas
    2 łyżki startego chrzanu
    200 ml mleka
    100 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła klarowanego
    sól i biały pieprz do smaku
    szczypta mielonej gałki muszkatułowej
    szczypta chili
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, rozgniecione ząbki czosnku.Gotujemy około 10 minut.
  • 2. Masło roztapiamy w rondelku dodajemy, mąkę i robimy jasną zasmażkę. Mleko zmieszane ze śmietanką, dolewamy do zasmażki energicznie mieszając nie pozwalając, aby powstały nam grudki. Dodajemy chrzan, wszystko przyprawiamy solą pieprzem, chili, gałką muszkatułową. Kiełbaski wyjmujemy z wody zalewamy sosem i podajemy na gorąco z chrupiącą bagietką.

Porady

Na wywarze z kiełbas możemy przygotować pyszny żurek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować