Biała kiełbasa w cieście chrzanowym

0 (0 ocen)

Biała kiełbasa inaczej - smażona w cieście z dodatkiem chrzanu i słodkiej papryki w proszku.

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy surowej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    4 pełne łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta soli
    3-4 łyżki mleka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kiełbasę płuczemy, zalewamy wrzątkiem, podgrzewamy do ponownego zagotowania i odstawiamy do wystudzenia. Zimne kiełbaski obieramy z osłonek i przekrawamy wzdłuż na połowy.
  • 2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy chrzan i rozcieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę, słodką paprykę i sól, dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką rózgową). Stopniowo dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Ciasto powinno być znacznie gęstsze niż naleśnikowe.
  • 3. W cieście obtaczamy połówki kiełbasek i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło na obiad lub kolację.

Porady

Jeśli kiełbaski są długie, to lepiej podzielić porcje w poprzek na połowy, żeby się nie rozerwały podczas przekładania na patelnię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować