Biała kiełbasa po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki podsmażamy na łyżce oleju na szklisto.
2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
3.Kapustę kroimy nożem na krótsze kawałki, dodajemy potartą na tarce marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i gotujemy około 10 minut.
4.Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dno układamy warstwami podgotowaną kapustę kiszoną (razem ze wszystkimi przyprawami), pokrojone w plasterki ziemniaki, podsmażoną cebulę i na wierzch białą kiełbasę ponakłówaną widelcem i owiniętą w plastry boczku. Pozostałe plastry boczku układamy w wolnych przestrzeniach między kiełbasą, a naczyniem.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 60 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy naczynie i wbijamy delikatnie całe jaja, a następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika.
Komentarze