Biała kiełbasa po wiejsku

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Aromatyczne i sycące danie dla całej rodziny !

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag kapusty kiszonej,
    1 marchewka,
    1 cebula,
    1 łyżka oleju,
    4 pęta surowej białej kiełbasy,
    12 plastrów wędzonego boczku grubości 2-3 mm,
    6 ziemniaków średniej wielkości,
    4 jaja,
    2 liście laurowe,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    5 ziarenek pieprzu,
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kiełbasa 1. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki podsmażamy na łyżce oleju na szklisto.
  • 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
  • 3. Kapustę kroimy nożem na krótsze kawałki, dodajemy potartą na tarce marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i gotujemy około 10 minut.
  • 4. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dno układamy warstwami podgotowaną kapustę kiszoną (razem ze wszystkimi przyprawami), pokrojone w plasterki ziemniaki, podsmażoną cebulę i na wierzch białą kiełbasę ponakłówaną widelcem i owiniętą w plastry boczku. Pozostałe plastry boczku układamy w wolnych przestrzeniach między kiełbasą, a naczyniem.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 60 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy naczynie i wbijamy delikatnie całe jaja, a następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować