Dzisiaj zaproponuję Wam wyśmienity przepis na białą kiełbaskę pieczoną w towarzystwie warzyw/owoców i piwa. Piwo nadaje mięsu wyrazistości i charakteru, z białą kiełbasą smakuje wybornie :D
1 godz. 20 min
Składniki:
6 surowych białych kiełbasek
4 cebule (najlepiej 2 białe i 2 czerwone, ja jednak nie miałam czerwonych i biała cebula również się sprawdziła)
3 jabłka / 2 papryki czerwone (opcjonalnie – wg uznania, mój mąż woli z jabłkami, ja wolę z papryką)
2 ząbki czosnku
1 szkl. ulubionego jasnego piwa
4 łyżki oleju
majeranek
sól, pieprz
Biała kiełbasa pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaski układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w piórka i jabłkami w ćwiartki lub papryką w paski, posypujemy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Całość zalewamy piwem i olejem. Pieczemy 1 godzinę w 180 st.
Komentarze