Biała kiełbasa pieczona w cydrze

4.47 (188 ocen)

  • 60 min

Biała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem cebuli i jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
    3 cebule
    2 twarde jabłka
    ok. 0,5 litra cydru
    1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli
    1 łyżeczka majeranku (lub więcej)
    2 szczypty cynamonu
    1 gałązka świeżego rozmarynu
    1-2 szczypty soli
    pieprz czarny mielony
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa pieczona w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kiełbasa pieczona w cydrze 1. Cebule obrać i pokroić każdą na 8 części. Cebulę podsmażyć na oleju, krótko aby się lekko zrumieniła. Następnie dodać sól i majeranek.
    Jabłka pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć skórką do spodu i oprószyć cynamonem (skórki nie posypywać).
    W naczyniu do zapiekania ułożyć białą kiełbasę i zrobić po kilka nakłuć wykałaczką w każdej kiełbasce (zapobiega to pękaniu kiełbasek podczas pieczenia).
    Następnie ułożyć między kiełbaskami podsmażoną cebulę i kawałki jabłek (skórą do góry).
    Wlać cydr, w takie ilości aby kiełbaski troszkę wystawały ponad powierzchnię płynu. Uwaga, ilość cydru jaką należy wlać zależy od wielkości naczynia ważne, aby nie zakrywał kiełbasek.
    Przed pieczeniem posypać kiełbasę igiełkami rozmarynu, pieprzem i cukrem (aby składniki ładnie się zrumieniły).
    Kiełbasę piec 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować