Biała kiełbasa

4.99 (194 ocen)

Domowa jest o niebo lepsza od kupnej .....

Składniki:

  • -łopatka wieprzowa 3 kg
    -karkówka wieprzowa 1,5 kg
    -boczek świeży 60 dkg
    -sól 10 dkg
    -pieprz świeżo mielony 4 łyżeczki
    -majeranek 8 łyżeczek
    -czosnek 6 ząbków
    -zimna woda 2 szklanki
    -jelita wieprzowe
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i oczyszczone mięso pokroić w małe kawałki.
    Pokrojone mięso zmielić przez maszynkę na grubym sicie 2 x.
    Wymieszać mięso z przyprawami dodając wodę stopniowo w miarę potrzeby.
    Masa musi być spójna i w miarę zwarta. Odstawić do lodówki na 3 -4 godziny.
    Jelita dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
    Mięsną masą, napełniamy jelita w kawałki 10-15 cm przewijając raz w prawo a następnie w lewo.
    Można przewiązać laski kiełbasy bawełnianą nicią.
    Włożyć kiełbasę do wody o temperaturze 75 stopni, zmniejszyć płomień pod garnkiem, parzyć około 25 minut.
    SMACZNEGO!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować