biała kiełbasa

4.5 (190 ocen)

  • 1666 godz. 39 min

domowa i smaczna kiełbasa każdy z domowników ją polubi

  • 1666 godz. 39 min

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej

    1 kg szynki wieprzowej

    1 kg łopatki wołowej

    1 szkl zimnej wody

    6 łyżeczek soli

    łyżeczka saletry (soli peklowej)

    6 ząbków czosnku

    100 g majeranku

    1 łyżeczka czarnego pieprzu

    ok 8 metrów jelit

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kawałki ok 10 cm.

    Sól wymieszać z solą peklową, posilić mięso i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

    Mięso przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach.

    Do masy mięsnej dodać pieprz, posiekany czosnek, majeranek i zimną wodę. Wyrabiamy masę mięsną ok 30-40 min do puszczenia kleju.

    Jelita myjemy w ciepłej wodzie.

    Napełniamy jelita masą mięsną zostawiają trochę miejsca aby podczas parzenia kiełbasa nie pękła.

    Kiełbasę parzymy w gorącej wodzie 70-80OC ok 30-40 min uważając aby woda się nie zagotowała.

    Tak przygotowaną kiełbasę, możemy partiami zamrozić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować