Biała domowa kiełbasa

4.5 (198 ocen)

  • 10 godz.

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 kg świeżego tłustego boczku
    pół kg karkówki
    52 g peklosoli
    pół główki czosnku
    łyżeczka płaska mielonego pieprzu
    1 czubata łyżka majeranku
    350 ml bardzo zimnej wody
    osłonki (jelita) do napełnienia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Biała domowa kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała domowa kiełbasa 1. Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.

    Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).

    Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
    Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.

    Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować