Biała dama

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wprost rozpływa się w ustach. Przepis mam od mamy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 1 szkl. mąki
    ● 6 jajek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 2 łyżeczki kakao
    Masa:
    ● 1/2 l słodkiej śmietanki 18-proc.
    ● 2 śnieżki
    ● 2 galaretki cytrynowe
    ● 25 dag mielonego twarogu
    Oraz:
    ● polewa czekoladowa
    ● kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Wuzetka

Biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodając cukier
    i żółtka. Następnie delikatnie mieszając, na przemian dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto wlewamy do formy (24x28 cm) i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Masa: galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, odstawiamy. Śnieżki ubijamy ze śmietanką. Mieszamy z twarogiem i tężejącą galaretką na gładką masę.
  • 3. Placki przekładamy 2/3 masy. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Ciasto dekorujemy polewą i kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować