Mini pavlove z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka połączyć z sokiem z cytryny, cukrem i ubijać trzepaczką w misce umieszczonej nad kąpielą wodną, aż cukier całkowicie się rozpuści (ok. 4-5 min). Dalej ubijać już poza kąpielą za pomocą miksera ok 7-8 min. Piekarnik rozgrzać do 110 st. Na pergaminie ułożonym na blasze piekarnikowej, za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, rozłożyć kleksy piany, starając się nadać im okrągły kształt (średnica ok. 5 cm.). Wstawić do piekarnika. Po 5-10 minutach wyjąć blachę i łyżeczką zrobić w bezach małe wgłębienia, w które po upieczeniu nałożymy krem. Ponownie wkładamy do piekarnika. Suszymy 2 godziny (minimum 90 min.). Jeśli zaczną brązowieć, zmniejszyć temp. do 90 stopni
2.Owoce przetrzeć przez sito. Jeśli używamy mrożonych owoców, należy je najpierw rozmrozić i osączyć. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mleko w proszku. Wymieszać z jogurtem i owocami.
3.Wystudzone bezy napełnić kremem (za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego) tuż przed podaniem. Udekorować całymi malinami i listkami mięty.
Porady
Gotowe Pavlove wytrzymają w lodówce kilka godzin. Bezy można upiec kilka dni wcześniej.
Komentarze