Bezy jęczmienno-cebulowe

0 (0 ocen)

Idealne jako dodatek do dań głównych, bądź jako samodzielne danie podane z sosem :-)

Składniki:

  • 1 szkl kaszy jęczmiennej
    2 białka
    2 duże cebule
    2 łyżki oleju

Bezy jęczmienno-cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przecedzić, przelać zimną wodą, ostudzić
  • 2. cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę zarumienić na 2 łyżkach oleju na patelni, ostudzić
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • 4. Kaszę wymieszaj z cebulą, dodaj pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż mase do rękaw cukierniczego z dowolną końcówką ( najlepiej z dużym otworem )
  • 5. Na blaszkę ułóż papier do pieczenia. Na papier nakładaj rękawem cukierniczym masę.
    Piecz w 200 stopniach (góra- doł) do uzyskania delikatnie złotawego koloru

Komentarze

Podobne przepisy