Deser bezowy z kremem kawowym

4.51 (170 ocen)

Słodki deser bezowy z płatkami migdałowymi, kremem kawowym i okruchami biszkoptów. Smakuje rewelacyjnie i szybko znika.

Składniki:

  • 4 białka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    30g płatków migdałowych
    1 1/2 szklanki kremówki
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    100g biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Deser bezowy z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10l5h7k 1. Białka ubić na sztywno. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu zmniejszając obroty miksera dodać mąkę ziemniaczaną i wlać sok z cytryny.
    Połowę masy włożyć do rękawa cukierniczego. Do drugiej części wmieszać delikatnie płatki migdałowe. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o wymiarach ok 20x30. Wycisnąć z rękawa cukierniczego drugi prostokąt tej samej wielkości. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 120*C z termoobiegiem ok 1,5godziny.
    Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • image-25i470h 2. Śmietankę ubić na sztywno dodając na koniec kawę rozpuszczalną.
  • image-0ea1res 3. Połowę kremu wyłożyć na bezę z migdałami. Posypać rozkruszonymi w rozdrabniaczu biszkoptami. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim ozdobionym blatem bezowy. Deser przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa rozpuszczalna Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować