Bezowy vol-au-vent z kremem mlecznym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy bezy: ubijamy białka, dodając stopniowo cukier. Ubijamy do czasu, gdy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Na papier do pieczenia wykładamy po łyżce piany, rozsmarowując ją nieco, tworząc okręgi o dowolnym rozmiarze (pamiętając o zachowaniu pewnych odległości pomiędzy nimi). Szprycę z okrągłą końcówką napełniamy masą bezową. Wyciskamy masę na obrzeżach okręgów tak, aby powstało kilka "pięter", pozostawiając pusty środek. Tak przygotowane koszyczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 90 stopi i suszymy około 3-4 godziny. Po wysuszeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
2.W międzyczasie przygotowujemy krem. Ser mascarpone rozmiksować, powoli dodawać mleko skondensowane, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy śmietan-fixy i jeszcze chwilę miksujemy. Krem wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
Komentarze