Bezowy vol-au-vent z kremem mlecznym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Idealne połączenie kruchej bezy, kremu mlecznego i truskawek.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na bezę:
    * 5 białek
    * 200 g cukru pudru

    Składniki na krem:
    * 500 g serka mascarpone
    * 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
    * 3 śmietan-fixy

    Dodatkowo:
    * truskawki, ewentualnie inne owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Bezowy vol-au-vent z kremem mlecznym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bezy: ubijamy białka, dodając stopniowo cukier. Ubijamy do czasu, gdy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Na papier do pieczenia wykładamy po łyżce piany, rozsmarowując ją nieco, tworząc okręgi o dowolnym rozmiarze (pamiętając o zachowaniu pewnych odległości pomiędzy nimi). Szprycę z okrągłą końcówką napełniamy masą bezową. Wyciskamy masę na obrzeżach okręgów tak, aby powstało kilka "pięter", pozostawiając pusty środek. Tak przygotowane koszyczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 90 stopi i suszymy około 3-4 godziny. Po wysuszeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ser mascarpone rozmiksować, powoli dodawać mleko skondensowane, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy śmietan-fixy i jeszcze chwilę miksujemy. Krem wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
  • 3. Szpryce napełniamy kremem i wypełniamy wnętrze wystudzonych, bezowych koszyczków. Całość dekorujemy truskawkami.

Porady

Uwaga, bezy wypełnić kremem najlepiej tuż przed podaniem, gdyż beza pod wpływem kremu mięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Mleko Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować