Bezowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę kładziemy jeden płat wafla, robimy tak przy każdych 3 plackach bezowych.
2.W misce ubić białka na sztywno mikserem na małych obrotach. Potem stopniowo dodawać cukier puder i miód i dalej ubijać. (W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 °C). Na koniec dodać orzechy i całość wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto nakładać na przygotowane płaty waflowe i piec ok 15 minut na złoty kolor.
3.Masło utrzeć do białości, najlepiej pałką w makutrze. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i ubijać trzepaczką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać rozpuszczoną kawę. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem.
4.Placki kładziemy tak, by na spodzie i na górze był wafel.
Na pierwszy płat dajemy cienką warstwę masy i układamy delicje pomarańczowe. Przykrywamy delikatną warstwą masy i kolejnym krążkiem.
Następnie znowu masa i ostatni płat bezowy, waflem do góry. Wierzch smarujemy resztą masy i dekorujemy polewą i wiórkami orzechowymi.
Komentarze