Bardzo słodkie bezowe ciasto z orzechami i migdałami, przekładane kremem w połączeniu z orzeźwiającymi truskawkami smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów.
Bezowy dakłas z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy i rodzynki zmiksować w malakserze do postaci drobnych kawałków.
2.Blaty:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder i dalej ubijać, dodać drobny cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Wsypać połowę bakalii i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i każdą przełożyć do dwóch jednakowych form do pieczenia o średnicy 26cm. Piec jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 90minut, co 30min zamieniając formy miejscami (góra – dół).
3.Truskawki umyć, obrać z szypułek. Połowę truskawek pokroić w kostkę,
a drugą połowę w plasterki.
4.Krem
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać ubitą śmietanę, resztę bakalii i dokładnie wymieszać szpatułką.
5.Na pierwszy blat bezowy wyłożyć połowę kremu, truskawki pokrojone
w kostkę, przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu i ułożyć truskawki pokrojone w plasterki.
Komentarze