Bezowy Dakłas z truskawkami

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.

Bardzo słodkie bezowe ciasto z orzechami i migdałami, przekładane kremem w połączeniu z orzeźwiającymi truskawkami smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Bezowe blaty:
    6 białek
    150g cukru pudru
    100g drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    80g orzechów nerkowca,
    80g orzechów ziemnych niesolonych
    120g rodzynek

    Krem:
    200g serka mascarpone
    400ml śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru

    600g truskawek


Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Bezowy dakłas z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cpm570 1. Orzechy i rodzynki zmiksować w malakserze do postaci drobnych kawałków.
  • image-14towld 2. Blaty:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder i dalej ubijać, dodać drobny cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Wsypać połowę bakalii i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i każdą przełożyć do dwóch jednakowych form do pieczenia o średnicy 26cm. Piec jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 90minut, co 30min zamieniając formy miejscami (góra – dół).
  • image-0x78mk9 3. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Połowę truskawek pokroić w kostkę,
    a drugą połowę w plasterki.
  • image-1ybue0c 4. Krem
    Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać ubitą śmietanę, resztę bakalii i dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 5. Na pierwszy blat bezowy wyłożyć połowę kremu, truskawki pokrojone
    w kostkę, przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu i ułożyć truskawki pokrojone w plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować