Bezowe korony z kremem cytrynowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Słodki, rozpływający się w ustach deser. Krem cytrynowy świetnie przełamuje słodycz bezy. Wisienka z alkoholu to taka kropka nad "i" :)

Składniki:

  • BEZY:
    3 białka
    125g cukru drobnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soku z cytryny

    KREM CYTRYNOWY:
    200g śmietanki kremówki
    1 żółtko
    1 jajko
    50g masła
    1/3 szklanki cukry
    1/4 szklanki soku z cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    wiśnie z nalewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem Krem cytrynowy

Bezowe korony z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ah23yi 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubijać, a kiedy piana będzie sztywna dodawać porcjami cukier na najwyższych obrotach miksera. Kiedy cukier całkiem się rozpuści wsypać mąkę i sok z cytryny. Połączyć. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego z małą końcówką gwiazdy i wyciskać kształt gniazda. Ozdobić brzegi bezy tworząc koronę o śr ok 6cm. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę na 120*C lub 100*C z termoobiegiem. Suszyć 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez noc. Ostrożnie zdjąć z papieru.
  • image-1gix5je 2. KREM: żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem. Wstawić w garnuszku na małym ogniu i podgrzewać. Dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Odłożyć ok 3 łyżek kremu, a resztę delikatnie wmieszać w ubitą kremówką. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego i napełnić bezowe korony. Wycisnąć również odłożony krem. Na środku położyć wiśnię z nalewki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować