Bezowe gniazdka z różanym kremem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

W weekend jechałam do babci i chciałam zrobić coś słodkiego. Zdecydowałam z mamą że będą to gniazdka bezowe, bo najbezpieczniej przy tym upale je przewieść, a na miejscu zrobimy krem. Od momentu kiedy mama była na kursie pieczenia bez, bezy często goszczą w naszym domu, bo bardzo je lubimy.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Beza:

    200 g białka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek
    • 330 g drobnego cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego)
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Krem:

    • 0,5 l śmietany kremówki 36%
    • 250 g mascarpone
    • 4 łyżki cukru pudru
    • dżem różany
    • czerwony barwn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Gniazdka Beza

Bezowe gniazdka z różanym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko ubijamy dosypując stopniowo i bardzo powoli cukier łyżka, czekamy chwilę i dodajemy kolejną łyżkę, łyżka po łyżce aż skończy się nam cukier. Na koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru waniliowego i łyżkę soku z cytryny.
    Na wyłożonej papierem blasze mama narysowała mi cyrklem kółka na które rękawem z tylką w kształcie gwiazdki wyciskałam bezę. Zaczynałam od środka kółka i szłam do boku, na boku zrobiłam dodatkowo kółko z bezy tak żeby powstał wyższy brzeg.
    Bezę suszymy w tem. 140 stopni 20 min, a potem w tem, 80 stopni 2 godz.
    Na wysuszone bezy na środku gniazdka smarujemy dżemem różanym. Mascarpone ucieramy z kopiastą łyżką dżemu różanego, dodajemy kroplę czerwonego barwnika i wlewamy śmietanę kremówkę, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładamy na gniazdka rękawem z odpowiednią końcówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować