Kruche, delikatne. Subtelna beza i wyrazisty krem kakaowo-kawowy. Powstałe z inspiracji książką "Rio Bar", w copiątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu.
Bezowe gniazdka z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec wsypując do nich stopniowo cukier puder i nadal ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaj drobno posiekane lub zmielone migdały. Nakładaj ciasto dużymi plackami na blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w środkowej części piekarnika, w temperaturze 100 stopni C, przez 45 minut, aż bezy staną się suche i lekkie.
2.Przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z kawą (płynną, czyli zaparz kawę i z tej zaparzonej odmierz jedną łyżeczkę, którą wlej do mascarpone). Dodaj kakao. Wymieszaj, spróbuj i dosłódź do smaku.
3.Gotowe, wystudzone bezy przekładaj kremem kawowo-kakaowym. Składaj piętrowo, po dwie bezy, na wierzchu posmaruj kremem.
4.Bezy powstały pod wpływem inspiracji książką "Rio Bar" Ivany Sajko, jej recenzję i więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Komentarze