Bezowe gniazdka z kremem kawowym

2 (1 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Kruche, delikatne. Subtelna beza i wyrazisty krem kakaowo-kawowy. Powstałe z inspiracji książką "Rio Bar", w copiątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - białka jajek: 3 sztuki
    - cukier puder: 200 gramów
    - migdały: 100 gramów
    - kakao: 0.5 łyżeczki
    - mascarpone: 1 opakowanie
    - kawa: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Bezowe gniazdka z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec wsypując do nich stopniowo cukier puder i nadal ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaj drobno posiekane lub zmielone migdały. Nakładaj ciasto dużymi plackami na blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w środkowej części piekarnika, w temperaturze 100 stopni C, przez 45 minut, aż bezy staną się suche i lekkie.
  • 2. Przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z kawą (płynną, czyli zaparz kawę i z tej zaparzonej odmierz jedną łyżeczkę, którą wlej do mascarpone). Dodaj kakao. Wymieszaj, spróbuj i dosłódź do smaku.
  • 3. Gotowe, wystudzone bezy przekładaj kremem kawowo-kakaowym. Składaj piętrowo, po dwie bezy, na wierzchu posmaruj kremem.
  • 4. Bezy powstały pod wpływem inspiracji książką "Rio Bar" Ivany Sajko, jej recenzję i więcej przepisów na słodkości znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować