Bezowe gniazdka kokosowe z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Te kwaskowate owoce idealnie komponują się ze słodką, chrupiącą bezą. Smaki świetnie się równoważą.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • BEZOWE GNIAZDKA:

    1 szklanka* cukru kryształu
    pół szklanki* schłodzonych białek
    szczypta soli
    pół szklanki wiórków kokosowych

    MASA PORZECZKOWA:

    1 szklanka* czerwonych porzeczek + garść do dekoracji
    2 łyżeczki cukru
    50 ml wody


    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Bezowe gniazdka kokosowe z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA PORZECZKOWA:
    Porzeczki umyć, dokładnie oczyścić z łodyżek. Część owoców zostawić do dekoracji, resztę wsypać do rondelka. Dodać cukier, wlać wodę. Gotować na małym ogniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje, a masa zgęstnieje. Masę zdjąć z ognia, wystudzić.
  • 2. BEZOWE GNIAZDKA:
    Schłodzone białka wlać do miski. Dodać szczyptę soli. Ubić mikserem na sztywno. Do piany z białek dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubita masa powinna być gęsta i lśniąca. Na końcu do masy białkowej wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. 3/4 masy przełożyć do szprycy cukierniczej.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 6 równych kółek (np. od szklanki). Dno kółek posmarować masą bezową, tworząc dno, a brzegi wycisnąć szprycą cukierniczą. Gniazdka piec ok. 40 minut w 120 stopniach. Po 15 minutach pieczenia uchylić lekko drzwiczki piekarnika.
    Upieczone i wystudzone gniazdka napełnić masą porzeczkową. Wierzch udekorować świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować