Beziki z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobrze schłodzone białka ubijamy mikserem niemal na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy, a następnie ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy dokładnie jeszcze około 5 minut, tj. do chwili aż białka będą błyszczące i tak sztywne, że ciężko będzie nam je ubijać.
2.Na papier do pieczenia o nieprzywieralnej powierzchni nakładamy porcje białek o średnicy od 6 do 10 cm i grubości około 1,5 cm.
3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 25 miniutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze około 50 minut.
4.W tym czasie dokładnie płuczemy truskawki i odsączamy je na sicie. Usuwamy szypułki. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Kuleczki aguayamanto oddzielamy od kwiatków i dokładnie płuczemy. Do chwili przybierania deseru, trzymamy owoce w lodówce.
5.Gdy bezy wystygną, ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy (uważamy przy tym, by "nie przebić" śmietany). Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijamy.
6.Na bezy nakładamy porcję śmietany. Przybieramy truskawkami, kiwi i aguayamanto.
Komentarze