Bezik z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś słodkiego do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 2 szkl. mąki pszennej
    - 1 szkl. cukru
    - 6 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    - 1 l. musu jabłkowego
    - 1 galaretka pomarańczowa

    Krem:
    - 1/2 l. mleka
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 4 łyżki cukru
    - 1 p. cukru waniliowego
    - 200 g. margaryny

    A także:

    20 dag. bezików
    15 dag krówek
    20 g. margaryny
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Mus Musy Mus jabłkowy

Bezik z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jaja ubić z cukrem. Wsypać mąkę i proszek, wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki o wymiarach 25 x 30 cm. Piec ok 35 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy wzdłuż.
  • 2. Krem:
    Wlewamy mleko go garnka wsypujemy mąki cukier cały czas mieszamy aż zacznie się gotować, odstawiamy. Po wystudzeniu masy budyniowej ucieramy ją maragaryną.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Galaretkę rozpuszamy w 1/2 szkl. wody studzimy, Tężęjącą galaretkę wlewamy do musu jabłkowego mieszamy.
  • 4. Pierwszy płat biszkpotu wkładamy do blaszki wlewamy na niego mus jabłkowy przykrywamy drugim biszkoptem smarujemy przygotowanym kremem budyniowym układamy beziki i polewamy rozpuszczonymi krówkami z margaryną i wodą. Wkładamy do lodówki

Porady

Można ugotować zwykły budyń z 2 paczek do kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować