Bezglutenowy suflet serowy na mące z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Suflet na mące z ciecierzycy z dodatkiem wędzonego sera żółtego z delikatną nutą gałki muszkatołowej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 5 sufletów:

    · masło do wysmarowania foremek

    · 2 łyżki masła

    · 4 jajka

    · 1 żółtko

    · 4 łyżki mąki z ciecierzycy

    · 1 szklanka zimnego mleka 0,5%

    · 1/2 łyżeczki soli

    · 1/4 łyżeczki pieprzu

    · 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

    · 1/2 szklanki twardego sera żółtego wędzonego startego na tarce o dużych oczkach

Bezglutenowy suflet serowy na mące z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w0bctp 1. 5 kokilek smarujemy masłem, na dnie układamy niewielką porcję startego sera.

    Żółtka oddzielamy od białek.

    Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Następnie powoli dodajemy mleko, cały czas mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. !
  • image-1iamnno 2. Kiedy sos beszamelowy będzie gotowy, ściągamy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
  • image-0aftdoa 3. Masę stopniowo dodajemy do zmiksowanych żółtek. Dodajemy starty ser żółty. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła.
  • image-0bx5yc7 4. Masę rozlewamy do przygotowanych kokilek.
  • image-0sj9g0l 5. Suflety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 17-18 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy