Bezglutenowy sernik z malinami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Może być oczywiście z innym owocem lub rodzynkami. To co dla mnie było ważne aby był prosty, szybki do wykonania, niedrogi, a przede wszystkim bez glutenu. Wyszedł pyszny, kremowy, nie za słodki.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser mielony: 300 gramów
    - serek ricotta light: 200 gramów
    - masło: 50 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - jajka: 5 sztuk
    - jogurt grecki Danone: 100 gramów
    - aromat waniliowy: 5 mililitrów
    - kaszka ryżowa dla niemowląt: 0.5 szklanki
    - maliny mrożone lub świeże: 150 gramów
    - na ciasto na spód: kaszka ryżowa: 0.5 szklanki
    - na ciasto na spód: miękkie masło: 50 gramów
    - na ciasto na spód:sól: 1 szczypta
    - na ciasto na spód:jajko: 1 sztuka
    - na ciasto na spód:cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Bezglutenowy sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, mieszam. Dodaję miękkie masło posiekane, i zagniatam. Wbijam jedno całe jajko i zagniatam kulę ciasta. Na stolnicy rozwałkowuję ciasto i wykładam nim tortownicę średnią, wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną kaszką ryżową. Ciasto podpiekam 10 minut w 250 C w piekarniku nagrzanym.
  • 2. Przygotowuję składniki do masy serowej: masło rozpuszczam i schładzam, jajka rozdzielam, białka wkładam do lodówki, maliny rozcieram blenderem i mieszam z łyżką cukru pudru.
  • 3. Żółtka mieszam z cukrem na puszystą masę. Dodaję oba rodzaje sera, jogurt i dobrze miksuję. Następnie dodaję masło i aromat dobrze ucieram, wsypuję kaszkę i mieszam ponownie. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie mieszam drewnianą łyżką z masą serową.
  • 4. Masę wykładam na ciasto, na wierzchu polewam ciasto musem malinowym, wykałaczką można porobić ósemki, aby wyszły wzory. Ciasto piekę w piekarniku w 250. Należy sprawdzać patyczkiem, w zależności od piekarnika może być krócej lub dłużej. Gdyby maliny chwyciły za bardzo "opalenizny" trzeba przykryć ciasto kawałkiem foli aluminiowej i piec dalej.
    Zamierzam korzystać z tego wymyślonego przez siebie serniczka zarówno na Wielkanoc z rodzynkami, na Boże Narodzenie z czekoladą, z owocami w sezonie letnim jak np. z jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować