Bezglutenowy chleb gryczany

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nie uznaje gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, nie odpowiada mi ich smak i nieco dziwna konsystencja po dodaniu wody. Podzielę się z Wami wielokrotnie sprawdzonym przepisem na chleb gryczany. Mój chleb gryczany jest miękki i wilgotny. Jeżeli owiniemy go lnianą ściereczka, świeżość zachowa do 3 dn

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 220 g. mąki gryczanej
    • 90 g. mąki z tapioki
    • 50 g. mąki ryżowej
    • 7 g. suchych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka soli morskiej
    • 2 łyżki mielonego lnu
    • 2 garści ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
    • 360 ml. cieplej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Bezglutenowy chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wrzucamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy mikserem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Przelewamy ciasto do formy, zakrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno urosnąć do linii blachy. Wierzch smarujemy olejem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Następnie uchylamy piekarnik i chłodzimy chleb przez jakieś 15 minut, po czym wyjmujemy go z formy, kładziemy na ruszcie piekarnika i suszymy. Chleb kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Porady

Używam keksówki dł. 22 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować