Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru)

4.47 (159 ocen)

  • 60 min

Puszysty biszkopt z mąki gryczanej z ksylitolem. Dzięki dodatkowi mrożonych owoców lekko wilgotny. Bardzo smaczny, zasmakuje każdemu kto lubi posmak mąki gryczanej w wypiekach.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto o średnicy 24-26 cm:

    4 jajka L/XL
    7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej
    3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców (ja pomieszałam wiśnie, maliny i małe truskawki)
    cukier brzozowy w pudrze do posypania
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  • 2. Następnie miksując na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser.
  • 3. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.
  • 4. Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce.
  • 5. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani bezpośrednio po.
  • 6. Po upieczeniu zostawić biszkopt w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku na 30 minut.
  • 7. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i posypać brzozowym cukrem pudrem.

Porady

Ksylitol można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ksylitol Mąka gryczana Owoce Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować