Bezglutenowe kopytka

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób

W dzieciństwie uwielbiałam kopytka zwłaszcza te podane na słodko. Teraz również bardzo je lubię jednak w bardziej wytrawnej wersji.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ok. 300 g ziemniaków
    90 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 żółtko (lub zamiennik 1 jajka)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Bezglutenowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Wodę odlewamy, a ziemniaki chwilę odparowujemy. Następnie ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtko i zagniatamy gładkie ciasto ręcznie lub w malakserze. Gdy ciasto nie będzie chciało się formować dosypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałki, które następnie kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok. 1 min od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kopytka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Porady

Podajemy polane tłuszczem z cebulką, posypane cukrem lub wg. uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować