Bezglutenowe ciasto marchewkowe

4.5 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne ciasto marchewkowe- z dodatkiem kakao. Można je modyfikować, podawać z lukrem, przekładać. Prawdopodobnie w UK zna je każde dziecko ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka surowa: 150 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - olej/oliwa: 1 szklanka
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 125 gramów
    - mąka bezglutenowa (lub pszenna): 200 gramów
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa korzenna: 1 łyżeczka
    - kakao: 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bezglutenowe ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Blaszkę (u mnie kwadrat o boku 24 cm) natłuść. Orzechy posiekaj. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i sodą. W misce umieść cukier. Stopniowo dolewaj olej cały czas ucierając. Wbijaj po jednym jajku. Stopniowo dodawaj mąkę, kakao oraz przyprawę. Wyłącz mikser i dużą łyżką wymieszaj ciasto z marchewką i orzechami.

    Przełóż do formy. Piecz 40-50 minut.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować