Bezglutenowa tarta rustykalna z jagodami

0 (0 ocen)

Zdrowsza i przepyszna wersja tarty rustykalnej z owocami. Tym razem z jagodami :) Cukier ograniczony do minimum, pyszna mąka kasztanowa i orzechy oraz cynamon tworzą przepyszną całość, polecam :)

Składniki:


  • 130 g mąki kasztanowej
    45 g mielonych orzechów laskowych
    łyżka cukru pudru
    łyżeczka cynamonu
    żółtko
    40 g masła
    płaska łyżka śmietany 12%

    szklanka jagód
    0/5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki płatków migdałów

Bezglutenowa tarta rustykalna z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z orzechami oraz cynamonem.

    Siekamy z masłem i żółtkiem, dodajemy śmietanę i zagniatamy.

    Przekładamy na 10 minut do zamrażarki po czym na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm.

    Jagody wysypujemy na środek zostawiając wolny margines ciasta który później zawijamy do środka.

    Całość posypujemy cynamonem oraz migdałami i pieczemy w 190 stopniach około 23-30 minut.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy