Beza zimowa

4.5 (147 ocen)

Przygotowanie bezy zajmuje około 2 - 2,5 godziny, lecz w większości jest to czas potrzebny na wysuszenie bezy w piekarniku, a samo ubijanie białek nie trwa dłużej niż 10 minut.

Składniki:

  • beza:
    5 białek (o temperaturze pokojowej)
    250 g drobnego cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    krem:
    300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej)
    250 g serka mascarpone
    3 - 4 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Beza zimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. beza:
    Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania, gdy piana jest już prawie ubita stopniowo dodawać cukier (po jednej łyżce). Po każdym dodaniu cukru, dokładnie go rozmiksować (ma nie być wyczuwalny, ma nie zgrzytać).
    Dobrze ubita beza ma być gęsta i błyszcząca, bez widocznych i wyczuwalnych kryształków cukru.
    Do tak ubitej bezy dodać sok z cytryny lub ocet winny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników.
    Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie do góry. U mnie beza miała średnicę około 28 cm.
    Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku, na 2 od dołu poziomie piekarnika, ustawiając góra i dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć jeszcze około 90 minut (jeśli mamy czas można nawet suszyć i 120 minut).
    Bezę studzić w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
    Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem i udekorować dowolnymi ulubionymi owocami.
  • 2. krem:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać by nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec ubijania dodać serek i dokładnie połączyć z ubitą śmietaną.
    Beza jest dobra również z kremem tylko z samej śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować