Beza z malinami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na Walentynkowy wieczór - najsłodszy deser. Prosty i zmysłowy - beza z malinami.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 5 sztuk
    - cukier puder: 25 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
    - maliny (do dekoracji - można użyć dowolną ilość): 1 szklanka

Beza z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę dosypując 4-5 łyżek cukru pudru. Kiedy piana będzie biała i sztywna, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Lekko ubić. Następnie dodać migdały i delikatnie wymieszać.
  • 2. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować pianę w kształcie koła. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 120 – 140 stopni ok. 50 min. przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Lekko zrumienioną, przestudzoną bezę udekorować malinami. Można także udekorować bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy