Beza z kremem ajerkoniakowym

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wyjątkowy deser tylko dla dorosłych :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • beza:
    7 białek
    2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu winnego
    szczypta soli

    krem:
    1 łyżeczka żelatyny + 1/3 szklanki mleka
    200 ml śmietany 30%
    lub 200 ml mleka + śnieżka
    1/2 szklanki ajerkoniaku
    1 łyżka cukru z wanilią

    orzechy:
    2 łyżki mleka
    1 czubata łyża cukru pudru
    1 łyża masła
    1/2 szklanki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Beza z kremem ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier puder, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do minimum (mam gazowy piekarnik, więc przykręciłam maksymalnie gaz) i uchylić piekarnik. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do wystudzenia.
  • 2. Żelatynę zalać mlekiem. Kiedy napęcznieje rozpuści ją w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę lub śnieżkę ubić z cukrem, zmiksować z alkoholem i żelatyną. Ostawić na chwilę do lodówki.
  • 3. Mleko, cukier i masło rozpuścić na patelni i doprowadzić do wrzenia, dodać posiekane orzechy i smażyć aż płyn się całkowicie zredukuje. Wystudzić.
  • 4. Bezę pokroić, nałożyć krem, posypać orzechami i skropić ajerkoniakiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować