Beza owocowa z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lekki, kruchy deser z owocami z jesiennego sadu. Dzięki orzechom jest jeszcze bardziej chrupiący.

Składniki:

  • ● 5 białek
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● cukier waniliowy
    ● 10 dag wyłuskanych orzechów laskowych
    ● 10 dag śliwek
    ● 2 gruszki
    ● 2 jabłka
    ● 2 łyżki rodzynek
    ● tłuszcz do formy
    ● szklanka wydrylowanych wiśni lub czereśni
    ● łyżka pokrojonej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
    ● 22 krakersy lub herbatniki
    ● 1/2 szkl. bitej śmietany
    ● łyżka bułki tartej

Beza owocowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza owocowa z orzechami 1. Owoce myjemy, osuszamy
    i drobno kroimy. Tortownicę (śr.
    26 cm) smarujemy tłuszczem,
    posypujemy bułką, wykładamy
    herbatnikami, a na nich układamy
    część owoców z rodzynkami
    i skórką pomarańczową.
  • Beza owocowa z orzechami 2. Białka ubijamy na sztywną
    pianę, mieszamy z cukrem waniliowym
    i cukrem pudrem i wykładamy
    na owoce.
  • Beza owocowa z orzechami 3. Bezę posypujemy siekanymi
    owocami i orzechami, pieczemy
    15 minut w temp. 200 °C. Upieczoną
    bezę kroimy na porcje.
    Studzimy, przybieramy bitą
    śmietaną i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy