Beza Czarny las

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Beza w wydaniu wiśniowo-czekoladowym czyli po szwarcwaldzku. Kwaskowe wiśnie i gorzka czekolada doskonale uzupełniają słodycz bezy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 6 białek
    • 300 g cukru kryształu
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka octu winnego białego
    Bita śmietana
    • 500 ml śmietany 30%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 2 czekolada gorzka
    Wiśnie
    • 1 opakowanie mrożonych wiśni 450 g
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Beza czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    • Na papierze do pieczenia odrysować koło od talerza.
    • Przełożyć ubite białka do worka cukierniczego i wyciskać ozdobne rozety wypełniając cały okrąg. Na zewnątrz obwodu zrobić jeszcze jedną warstwę, aby wyszła "miseczka".
    • Piec 30 minut w temp. 120 st.C, następnie dosuszyć w temp. 100 st.C przez 2 godziny 30 minut.
    Wiśnie
    • Rozmrożone wiśnie zagotować, odlać powstały sok.
    • Wiśnie wymieszać z cukrem.
    • W 1/4 szklanki ostudzonego soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dodać do wiśni i zagotować.
    Bita śmietana
    • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    • Czekoladę zatrzeć na tarce, odłożyć 1 łyżkę do dekoracji, a resztę wymieszać z ubitą śmietaną.
    • Na środek bezy we wgłębienie włożyć przestudzone wiśnie, kilka odłożyć na wierzch.
    • Na wiśnie wyłożyć bitą śmietanę.
    • Posypać po wierzchu resztą czekolady i położyć kilka wiśni.

Porady

Białka można zbierać do słoiczka i zamrażać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy