1.Białka z cukrem ubijamy na sztywno, następnie wkręcamy pojedynczo żółtka i łyżkę wody. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, budyń oraz proszek i przesiewamy porcjami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą (staramy się zrobić to jak najdelikatniej, żeby piana nie opadła).
2.Masę biszkoptową dzielimy na cztery części. Do pierwszej dodajemy zmielone orzechy, do drugiej mak, do trzeciej wiórki, a do ostatniej kakao. Wykładamy warstwy jedna na drugą do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach.
3.W rondelku rozpuszczamy margarynę z mlekiem, cukrem i kakao. Gdy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i dosypujemy tyle śmietanki żeby polewa nie spływała z ciasta.
4.W wystudzonym biszkopcie robimy wykałaczką dziurki. Nasączamy mlekiem. Wszystkie składniki posypki oprócz jagód mieszamy. Wylewamy polewę na ciasto, wykładamy jagody i obficie posypujemy posypką. Chłodzimy. Smacznego.
Komentarze