• 30 min

Ciasto, które powstało podczas jednego z moich licznych, kuchennych eksperymentów :)

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    * 3 jaja
    * 3 łyżki cukru
    * 4 łyżki mąki
    * 1 łyżka budyniu śmietankowego
    * 1 łyżka wody
    * 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    * 1 łyżeczka kakao
    * 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
    * 1 łyżka wiórek kokosowych
    * 1 łyżka maku

    POLEWA:
    * 1 łyżka margaryny
    * 1/3 szklanki mleka
    * 2 łyżki cukru
    * 1 łyżka kakao
    * śmietanka do kawy w proszku

    POSYPKA:
    * 1 garść jagód
    * 4 kostki białej czekolady
    * 1 łyżka wiórek kokosowych
    * 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
    * 1 garść pokrojonych rodzynek

    DODATKOWO:
    * mleko do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Beti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubijamy na sztywno, następnie wkręcamy pojedynczo żółtka i łyżkę wody. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, budyń oraz proszek i przesiewamy porcjami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą (staramy się zrobić to jak najdelikatniej, żeby piana nie opadła).
  • 2. Masę biszkoptową dzielimy na cztery części. Do pierwszej dodajemy zmielone orzechy, do drugiej mak, do trzeciej wiórki, a do ostatniej kakao. Wykładamy warstwy jedna na drugą do wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach.
  • 3. W rondelku rozpuszczamy margarynę z mlekiem, cukrem i kakao. Gdy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i dosypujemy tyle śmietanki żeby polewa nie spływała z ciasta.
  • Beti 4. W wystudzonym biszkopcie robimy wykałaczką dziurki. Nasączamy mlekiem. Wszystkie składniki posypki oprócz jagód mieszamy. Wylewamy polewę na ciasto, wykładamy jagody i obficie posypujemy posypką. Chłodzimy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować