beszamel w naleśniku z pieczarkami, szynką i serem

4.5 (196 ocen)

Pyszne i efektowne danie.Zachwyci niejednego smakosza

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    3 jajka
    300 g mąki
    ok 750 ml mleka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Beszamel:

    70 g masla
    70 g mąki
    1 l tłustego mleka
    sól, pieprz gałka muszkatołowa mielona

    farsz:
    350 g pieczarek
    300 g szynki
    250 g sera gruyere ( może byc zwykły żółty ser)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki Szynki Ser

Beszamel w naleśniku z pieczarkami, szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    Wsyp mąkę z solą do miski
  • 2. Rozbełtaj jajka i dodaj do mąki. Cały czas mieszając powoli wlewaj mleko, mieszaj aż w cieście nie będzie grudek
  • 3. Usmaż cienkie placki
  • 4. Farsz:
    ser zetrzyj na tarce o grubych okach.
    Szynkę pokrój w paseczki.
    Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, wrzuc na patelnie z rozpuszczona 1 łyżką masla, posól. smaz do momentu odparowania płynu
  • 5. Beszamel:
    Roztop maslo na patelni, doda mąkę i podsmaz ok 2 min.
  • 6. Wlej mleko i mieszaj aż płyn stanie się gęsty. Dodaj przyprawy
  • 7. Do sosu wrzucsznkę, pieczarki i trochę sera. wymieszaj
  • 8. Na połowie każdego naleśnika ułóż sos, posyp odrobiną sera i złóż jak na krokieta. Układaj naleśniki w naczniu żaroodpornym.
    Nalesniki posyp z wierzchu reszta sera.
    Podpiecz w piekarniku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery Ser gruyere Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować