Belona grillowana z boczkiem

4.51 (180 ocen)

  • 30 min

Belona to ryba morska występująca w wodach Oceanu Atlantyckiego i mórz przyległych, czyli można ją spotkać również w naszym Bałtyku. Z powodu obecności biliwerdyny kości belony mają zielone zabarwienie - nie ma to jednak żadnego wpływu na smak tej ryby. A smakuje naprawdę dobrze!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 wypatroszone belony
    kilka długich plasterków boczku
    cytryna
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Belona grillowana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Wewnątrz nacieramy je solą. Następnie każdą rybę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Ryby pieczemy na rozgrzanym grillu do czasu aż boczek się ładnie zrumieni. Podajmy tradycyjnie z kawałkiem cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować