Belgijskie gofry z cukrem perłowym

4.49 (167 ocen)

Pyszne gofry z perłowym cukrem, który podczas pieczenia karmelizuje się dając niesamowity efekt i smak, który różni się od tradycyjnych gofrów. Pierwszy raz je jadłam w Holandii i od tamtej pory zakochałam się w ich smaku, teraz są bardzo częstym przysmakiem do kawy w moim domu.

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki mąki
    2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
    3/4 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki masła
    2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
    szklanka cukru perłowego
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Belgijskie gofry z cukrem perłowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. W dużej misce rozpuścić drożdże w letnim mleku, a następnie do tego dodać mąkę i sól.
  • składniki 2. Następnie dodać masło (upewnij się, że jest miękka) jaja i wanilię.
    Wymieszać wszystko razem drewnianą łyżką.
  • 3. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia aż podwoi wielkość- około 30 minut. W tym czasie nagrzej gofrownicę.
  • cukier 4. Gotowe ciasto wymieszaj z cukrem perłowym
  • pieczenie 5. Umieść ciasto w nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy i piecz na złoty kolor około 3 minuty. Ostrożnie wyjmuj każdego gofra widelcem (do zniesienia) i szczypcami, a następnie umieścić na kratce do ostudzenia. Gorący cukier przyklei się do skóry!

Porady

Cukier perłowy jest do zdobycia w większych supermarketach lub na allegro, jednak jak ktoś ma problem z kupnem to można pokroić na większe kawałki zwykły cukier w kostkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj również przepis na gofry wytrawne!

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować