Belgijska pianka czekoladowa

0 (0 ocen)

Pianka jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach...

Składniki:

  • 5 dag mlecznej i 5 dag gorzkiej czekolady,
    250 ml mleka,
    3 łyżeczki żelatyny,
    cukier waniliowy,
    5 łyżek cukru,
    3 żółtka,
    15 dag śmietanki 30%,
    śmietan-fix.

Belgijska pianka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i przestudzić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie podgrzewając na małym ogniu, rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrami, ucierając, dodawać mleko. Dodać żelatynę, przestudzić.
  • 2. Masę podzielić na pół. Czekolady połamać na kawałki i stopić, dodać do połowy masy, dobrze wymieszać. Kremówke ubić z fixem, dodać do pozostałej masy.
  • 3. Obie masy schładzać ok. 15 min w lodówce, następnie na przemian wylewać do pucharków. Schładzać co najmniej 3 godz, aż masy całkiem stężeją.

Komentarze

Podobne przepisy