Befsztyk z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis otrzymałam od sąsiadki. Danie to jest bardzo dobre a szczególnie prażone ziemniaki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 150g mielonej wieprzowiny
    150g mielonej wołowiny
    sól, pieprz, majeranek, tymianek
    1 jajko
    pół pęczka pietruszki
    2 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    5 średnich ziemniaków
    25ml rosołu wołowego
    2łyżki tartego sera
    25g masła

Befsztyk z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, nie przecinając do końca. Nasmarować masłem formę do zapiekania, układać w niej ziemniaki obok siebie. Posypać solą i pieprzem . Polać rosołem i dusić pod przykryciem przez pół godz.
  • 2. Wyjąć, posypać tartym serem i rozłożyć na ziemniakach kawałki masła. Włożyć ponownie do piekarnika i dusić około 20 min
  • 3. Posiekać cebulę i pietruszkę. Wymieszać z mięsem i wbić jajko, dodać przyprawy, mąkę , wymieszać. Podzielić mięso na 4 części, uformować okrągłe spłaszczone befsztyki i smażyć na oleju. Ziemniaki i mięso wyłożyć na półmisek i podawać z dodatkiem zielonej sałaty.

Porady

Befsztyk idealnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy