Befsztyk z pieczarkowym omletem

0 (0 ocen)

niecodzienne i rzadko spotykane danie na naszych stołach

Składniki:

  • 4 befsztyki po 150 gram, 500 g ziemniaków, 250 g pieczarek, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 4 jajka, 4 łyżki mleka, sól, 2 łyżki + 2 łyżeczki masła

Befsztyk z pieczarkowym omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i wstawić do lodówki. Ziemniaki i oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Mięso posmarować olejem i oprószyć pieprzem. Jaja rozmieszać w mleku, posolić. Przygotować dwa omlety : masło roztopić na patelni, na średnim ogniu. Pieczarki i ziemniaki podsmażyć na złoty kolor, posolić i posypać pieprzem. Gdy tylko podsmażą się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze 5 minut. Zalać mlekiem z jajkami i pozostawić do zgęstnienia. Patelnię do befsztyków dobrze rozgrzać, mięso smażyć na dużym ogniu z każdej strony 1 minutę. Zmniejszyć płomień, na każdy befsztyk położyć łyżeczkę masła, posolić i dosmażyć ( około 5 minut ) .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy