Befsztyk z pieczarkowym omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i wstawić do lodówki. Ziemniaki i oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Mięso posmarować olejem i oprószyć pieprzem. Jaja rozmieszać w mleku, posolić. Przygotować dwa omlety : masło roztopić na patelni, na średnim ogniu. Pieczarki i ziemniaki podsmażyć na złoty kolor, posolić i posypać pieprzem. Gdy tylko podsmażą się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze 5 minut. Zalać mlekiem z jajkami i pozostawić do zgęstnienia. Patelnię do befsztyków dobrze rozgrzać, mięso smażyć na dużym ogniu z każdej strony 1 minutę. Zmniejszyć płomień, na każdy befsztyk położyć łyżeczkę masła, posolić i dosmażyć ( około 5 minut ) .
Komentarze