Bazyliowo-pomidorowe bułeczki

0 (0 ocen)

Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Bułeczki nie tylko rewelacyjnie smakują, ale mają piękną barwę z odcieniach koloru pomarańczowego. Najlepsze ze świeżym masełkiem. POLECAM

Składniki:

  • Składniki na około 10 sztuk:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 jajko,
    • ½ szklanki mleka,
    • ½ szklanki wody,
    • Około1 płaska łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 3-4 łyżki oleju z pomidorów,
    • 120 g suszonych pomidorów z oleju ( po odsączeniu z oleju),
    • Łyżeczka suszonej bazylii,
    • 0,5 kostki drożdży,
    • 2-3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Bazyliowo-pomidorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone pomidory 1. Mleko przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Wodę delikatnie podgrzewamy.
  • wyrobione ciasto 2. Do podrośniętego rozczyny dokładamy pozostałe składniki ciasta: jajko, wodę, sól, mąkę, olej z pomidorów. Zagniatamy ciasto. Około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki.
  • dodanie pomidorów i bazylii 3. Na koniec dokładamy bazylie oraz pomidory. Mieszamy i całość odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • wyrośnięte ciasto 4. Wyrośnięte ciasto
  • podzielone ciasto 5. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Dzielimy na około 10 części
  • przed pieczeniem 6. Z każdej części formujemy bułkę. Gotowe bułki układamy na blaszkę. Możemy delikatnie je naciąć. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem. Pieczemy około 25-30 minut w 180˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Bułka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować