Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika

4.43 (183 ocen)

Pyszne, domowe pesto. Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek...

Składniki:

  • 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek)
    2 ząbki czosnku
    50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni)
    140ml oliwy extra virgin
    40 gramów parmezanu
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.43 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto

Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy. Ser ocieramy na tarce o dużych oczkach. bazylie i ser umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem i uprażonym słonecznikiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować