Bazyliowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Puszyste, aromatyczne....pyszne! W dodatku nadziewane słodko-kwaśnym pomidorkiem. Cudowne!

  • 50 min

Składniki:

  • Porcja na 8 sztuk:
    15 g świeżych drożdży
    1 zaokrąglona łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    1 małe jajko
    1/2 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka bazylii
    8 pomidorków koktajlowych

Bazyliowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i lekko ciepłe mleko, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, olej, jajko, bazylię i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto (nie jest zbyt gęste).
  • 2. Formę do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wyłożyć ciasto. Zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W środek każdej muffinki wcisnąć pomidorka do połowy jego wysokości.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy