Przepis na batoniki ze wspaniałej książki Szymona Kubickiego "Facet i Kuchnia". Batoniki wyszły bardzo smaczne, lekko słodkie, a surowa kasza dodana do batoników przyjemnie chrupała w buzi. Takie domowe batoniki możecie podarować na prezent :)
Batony musli z nasionami chia i prażoną kaszą jaglaną wg.szymona kubickiego - bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle bez pestek, śliwki i wodę miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub ręką. Masę równo przekładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub na silikonową matę. Musli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30 min. Po tym czasie formę wyjmujemy i odstawiamy ponownie na ok. 30 min. Jeszcze ciepłą masę kroimy ostrym nożem wg. uznania w prostokąty, kwadraty. Wycięte batoniki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze