Batony musli z nasionami chia i prażoną kaszą jaglaną wg.Szymona Kubickiego - bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis na batoniki ze wspaniałej książki Szymona Kubickiego "Facet i Kuchnia". Batoniki wyszły bardzo smaczne, lekko słodkie, a surowa kasza dodana do batoników przyjemnie chrupała w buzi. Takie domowe batoniki możecie podarować na prezent :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych bezglutenowych
    1/2 szkl. kaszy jaglanej surowej
    1/4 szkl. nasion słonecznika
    1/4 szkl. nasion pestek dyni
    3 łyżki nasion chia
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżka cynamonu
    100 g dowolnych mielonych orzechów
    14 wypestkowanych daktyli
    14 suszonych śliwek
    1/2 szkl. wody
    szczypta soli

Batony musli z nasionami chia i prażoną kaszą jaglaną wg.szymona kubickiego - bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle bez pestek, śliwki i wodę miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub ręką. Masę równo przekładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub na silikonową matę. Musli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30 min. Po tym czasie formę wyjmujemy i odstawiamy ponownie na ok. 30 min. Jeszcze ciepłą masę kroimy ostrym nożem wg. uznania w prostokąty, kwadraty. Wycięte batoniki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy