Batony marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ciasto podane w formie batoników na pewno zaskarbi wam serca wszystkich łasuchów

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka startej marchewki (ok. 2 średnie marchewki)
    3 plastry ananasa z puszki
    1/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cynamonu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru

Batony marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Plastry ananasa kroimy w mniejsze kawałeczki
  • 2. Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy ciasto.
  • 3. Na końcu dodajemy marchewkę i ananasa. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 minut
  • 4. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto kroimy w kawałki wielkości batoników. Podajemy z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy