Batoniki ze słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, jaja, kakao, cukru zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blachę o wymiarach 25x25 cm.
Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2.W tym czasie zagotowujemy w rondlu masło, cukier, miód i śmietankę, mieszamy dopóki wszystko się nie połączy w jednorodną masę, wyłączamy gaz i wsypujemy słonecznik, mieszamy.
Gorącą masę przekładamy na gorący podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, masa ma mieć złoty kolor.
Porady
Kroimy kiedy ciasto jest jeszcze gorące, kiedy się schłodzi, wtedy stwardnieje.
Komentarze