batoniki ze słonecznikiem w karmelu

4.99 (185 ocen)

  • 60 min

przepyszne domowe "pochrupacze" :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto na spód:
    150 gram mąki pszennej
    100 gram miękkiego masła
    50 gram cukru
    1 małe jajo
    1,5 kopiastej łyżki ciemnego kakao
    karmel:
    220 gram łuskanego słonecznika
    55 gram masła
    60 gram miodu (płynnego)
    90 gram śmietanki słodkiej UHT (dałam 18%)
    100 gram cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Karmel

Batoniki ze słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • batoniki 1. Z mąki, masła, jaja, kakao, cukru zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i przenosimy na blachę o wymiarach 25x25 cm.

    Podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. W tym czasie zagotowujemy w rondlu masło, cukier, miód i śmietankę, mieszamy dopóki wszystko się nie połączy w jednorodną masę, wyłączamy gaz i wsypujemy słonecznik, mieszamy.

    Gorącą masę przekładamy na gorący podpieczony spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, masa ma mieć złoty kolor.

Porady

Kroimy kiedy ciasto jest jeszcze gorące, kiedy się schłodzi, wtedy stwardnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciastko ze słonecznikiem

To może cię zainteresować