Batoniki owsiano-sezamowe z czekoladą ( bez pieczenia ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni prażymy nasiona sezamu . Gdy będą złotego koloru dosypujemy płatki owsiane oraz wszystkie bakalie . Dobrze wszystko łączymy po czym wlewamy olej i miód . Dobrze mieszamy , masa zaczyna nam się sklejać . Formę o wymiarach 20/15 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą . Ciepłą masę owsianą wykładamy do formy . Wyrównujemy i za pomocą deseczki mocno dociskamy . Masa musi być mocno sprasowana . Możemy ją obciążyć czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ( najlepiej na całą noc ) . Po tym czasie masa jest zbita i sklejona . Delikatnie wyciągamy z formy i kroimy na kawałki . Można każdy batonik polać roztopioną czekoladą ;) . Przechowujemy w lodówce .
Komentarze