Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami

5 (167 ocen)

  • 20 min

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami są bardzo smaczne, słodkie i do przygotowania w kilka chwil :) Możemy je zrobić w wersji z czekoladą lub bez niej - jak kto woli :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 34x34 cm:
    250 g margaryny
    200 g miodu płynnego
    3 szklanki płatków owsianych
    ½ szklanki płatków jaglanych
    ½ szklanki cukru brązowego
    30 g sezamu
    100 g słonecznika łuskanego
    50 g rodzynek
    30 g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy, do gorącej dodajemy miód, mieszamy i lekko studzimy.
  • 2. Sypkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy margarynę z miodem, dokładnie mieszamy.
  • 3. Na blachę (o wymiarach 34x34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę owsianą. Przyciskamy bardzo dokładnie dłonią i wyrównujemy spodem łyżki (delikatnie uciskając).
  • 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy 13 - 15 minut (z termoobiegiem) – u mnie wystarczyło 14 minut.
  • 5. Upieczone pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do przestygnięcia a następnie kroimy (najlepiej kroi się radełkiem do pizzy, gdyż masa po upieczeniu jest twarda jak sezamki) na dowolne kawałki (u mnie batoniki jak na zdjęciu).

Porady

Połowę batoników (przed pokrojeniem na kawałki, ale po przestygnięciu) posmarowałam roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (zużyłam jej 100 g) a następnie pokroiłam je na kawałki i pozostawiłam do zastygnięcia czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować